در این آموزش نحوه ذخیره سازی فایل ها در فتوشاپ را فرا خواهید گرفت. ممکن است در ابتدا اینگونه به نظر برسد که ذخیره کردن فایل در فتوشاپ نیز مانند سایر نرم افزار هاست و تنها باید روی گزینه Save کلیک کرد. اما قضیه به این سادگی ها هم نیست. در واقع فتوشاپ همیشه ادعا کرده است که تمامی انواع فورمت های فایل های تصویری را پشتیبانی می کند. لیست کردن تمام این فورمت ها شاید چندان کارآمد نباشد اما لازم است که شما اطلاعاتی راجع به ۴ فورمت اصلی رایج در دنیای دیجیتال را داشته باشید. این چهار فورمت عبارتند از tif، png، jpg و فورمت اختصاصی فتوشاپ یعنی PSD که با آن میتوان لایه ها را در یک فایل ذخیره کرد.

ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که فتوشاپ یک ویژگی خاص برای مواقع crash کردن برنامه دارد. برای این منظور مطابق تصویر زیر به منوی Edit بروید و از قسمت Preferences گزینه File Handling را انتخاب کنید.

 

ps6-1

با این کار کادر زیر ظاهر می شود:

 

ps6-2

مطمئن شوید که گزینه Automatically Save Recovery Information حتما انتخاب شده باشد. با این کار در صورت بروز خطا در برنامه و بسته شدن آن یا مثلا قطع برق همیشه یک نسخه پشتیبان از فایل شما ذخیره می شود که قابل بازیابی است. پیشنهاد من این است که گزینه هر ۵ دقیقه را انتخاب کنید. به این ترتیب هر ۵ دقیقه یک بک آپ از فایل شما ذخیره می شود.

در ادامه به ذکر نکاتی مهم در ذخیره سازی فایل ها و جلوگیری از از بین رفتن اطلاعات می پردازیم. ابتدا من یک تصویر را که از ۳ لایه تشکیل شده است باز می کنم (یک لایه تصویر اصلی و دو لایه Adjustment) سپس دو لایه Adjustment را مطابق شکل زیر با نگه داشتن دکمه Shift و کلیک روی آنها انتخاب می کنم.

 

ps6-3

حال با زدن دکمه Backspace این دو لایه را پاک می کنم. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، با این کار دو ستاره در جلوی نام فایل در پنجره فتوشاپ ظاهر می شود.

 

ps6-4

ستاره  داخل پرانتز به این معنی است که این تصویر از یک Color Profile متفاوت نسبت به آنچه فتوشاپ روی آن تنظیم شده است استفاده می کند. فعلا نیازی نیست نگران این موضوع باشیم و فعلا از ستاره داخل پرانتز صرف نظر می کنیم. اما مفهوم ستاره بیرون پرانتز این است که تغییرات ذخیره نشده ای وجود دارد و بنابراین احتمال از دست رفتن این اطلاعات ذخیره نشده وجود دارد.

برای ذخیره کردن اطلاعات می توان به منوی File رفت و گزینه Save را انتخاب کرد و یا از کلید میانبر آن یعنی Ctrl+S استفاده کرد.

 

ps6-5

با این کار فایل ذخیره شده و ستاره های بیرون و داخل پرانتز محو می شوند. اما مشکلی که با این کار به وجود می آید این است که فایل روی فایل ارجینال ذخیره شده و بنابراین لایه های Adjustment ما نیز پاک شده اند. در واقع این مشکل بسیار رایج است به خصوص زمانی که از کلید میانبر ذخیره کردن یعنی Ctrl+S استفاده می شود. چون کلید S ما بین دو کلید A و D قرار گرفته و کلیدهای میانبر CTRL+A و CTRL+D نیز از پرکاربردترین کلیدهای میانبر در فتوشاپ هستند. و احتمال اینکه اشتباها به جای آنها Ctrl+S فشرده شود بسیار زیاد است. اما نگران نباشید. با فتوشاپ تقریبا همیشه می توان در زمان به عقب بازگشت! برای این کار ابتدا مطابق تصویر زیر به منوی Window رفته و سپس گزینه History را انتخاب کنید:

 

ps6-6

بدین ترتیب پنل History ظاهر می شود. در پنل History لیستی از تمامی تغییرات انجام شده روی فایل از زمان باز کردن آن دیده میشود. در این مورد خاص ما بعد از باز کردن فایل دو لایه را حذف کردیم و همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید این دو مرحله یعنی باز کردن فایل و حذف لایه ها در پنل History ثبت شده است.

 

ps6-7

به منظور نمایش بهتر من پنل لایه ها و پنل تاریخچه را کنار هم قرار داده ام. برای بازیابی لایه های حذف شده مطابق تصویر بالا کافی است روی مرحله Open در پنل History یا تاریخچه کلیک کنید و همانطور که در قسمت شماره دو تصویر بالا نمایش دهده شده مشاهده می کنید که لایه های حذف شده مجددا پدیدار شدند. حالا مجددا به منوی فایل می رویم و گزینه Save را انتخاب می کنیم تا اطلاعات بازیابی شده مجددا در فایل ذخیره شوند. نکته دیگر اینکه در فتوشاپ بر خلاف سایر نرم افزار ها حتی Revert کردن هم قابل بازگشت است و می توان از پنل History آن را بازیابی کرد.

اما توجه داشته باشید که لیست تغییرات تنها تا زمانی که فایل شما باز است در دسترس شماست و اگر فایل را ببندید دیگر نمی توانید به تغییرات قبلی بازگردید. هنگامی که شما قبل از ذخیره کردن فایل بخواهید آن را ببندید فتوشاپ پیغامی مشابه زیر به شما نمایش می دهد:

ps6-8

اگر روی Yes کلیک کنید اطلاعاتی که ناخواسته پاک کرده اید دیگر قابل بازیابی نخواهد بود. پیشنهاد من این است که هیچگاه این کار را انجام ندهید. هرگاه چنین پیغامی دیدید ابتدا Cancel کنید و سپس تصمیم بگیرید که آیا فایل را ذخیره کنید یا خیر.

هنگامی که قصد دارید تغییراتی در فایل PSD خود اعمال کنید و نسخه جدید از آن ایجاد کنید باید از دستور آشنای Save as استفاده کنید. برای این منظور پس از اعمال تغییرات مطابق تصویر زیر ابتدا به منوی File رفته و گزینه Save as را انتخاب کنبد.

 

ps6-9

 

 

پس از باز شدن پنجره save as مطابق شکل زیر ابتدا یک نام متفاوت وارد کنید. همچنین در منوی فورمت فایل، فورمت فتوشاپ را انتخاب کنید.

 

ps6-10

همچنین دقت کنید که همه گزینه ها به جز As a Copy تیک خورده باشند. در نهایت روی دکمه save کلیک کنید. با زدن دکمه save پیغام زیر ظاهر می شود:

 

ps6-11

انتخاب گزینه Maximize Compatibility باعث می شود که سایر نرم افزارها مانند Premiere و Lightroom نیز بتوانند فایل های PSD را باز کنند. من از این نرم افزار ها استفاده نمی کنم و احتمالا بسیاری از شما نیز از این نرم افزار ها استفاده نمی کنید. پیشنهاد من این است که این گزینه را غیر فعال کنید زیرا با غیر فعال کردن آن حجم نهایی فایل شما تا سقف ۵۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. به نظر من حتی بهتر است کاری کرد که فتوشاپ به طور پیش فرض این گزینه را برای شما غیر فعال کند و دیگر این سوال تکراری را از شما نپرسد. برای این کار مجددا مانند مراحل بالا به قسمت File Handling از Preferences بروید.

 

ps6-12

 

حال گزینه Maximize PSD and PSB File Compatibility را روی Never به معنی هیچگاه قرار دهید.

یکی از فورمت های بسیار رایج و سازگار در صنایع چاپ فورمت TIFF است که مخفف عبارت Tagged Image File Format است. این فورمت فشرده سازی بدون افت کیفیت را ارائه می دهد. همچنین می توان لایه ها را نیز در فایل با پسوند tif ذخیره کرد اما دو مشکل در این ارتباط وجود دارد. اول اینکه همیشه یک تصویر بدون لایه نیز در فایل tif به همراه لایه ها ذخیره می شود که این باعث افزایش قابل توجه حجم فایل می شود. و مشکل دوم اینکه خیلی از افراد ممکن است انتظار اینکه در فایل tif لایه ها فعال باشد را نداشته باشند.

یک کاربرد tif می تواند این باشد که می توان تصاویر را با transparency ذخیره کرد. برای این کار پس از باز کردن فایل PSD به منوی File رفته و save as را انتخاب کنید.

 

ps6-13

 

ابتدا نام مورد نظر خود را وارد کنید سپس فورمت را Tiff انتخاب کنید. مطمئن شوید که گزینه Layers فعال باشد و سپس save را بزنید. اما ایرادی که به این کاربرد وارد می شود این است که فورمت PSD فتوشاپ نیز این قابلیت را دارد و نیازی به تبدیل به tif نیست. اما با این وجود بسیار رایج است که تصاویر تک لایه را با فورمت tif ذخیره کرد. برای این کار دو راه وجود دارد. یکی اینکه ابتدا به منوی Layers رفته و سپس گزینه Flatten Image را انتخاب کنید.

 

ps6-14

 

و سپس از فایل یک save as گرفت. اما روش دوم ذخیره یک کپی از فایل است. برای این منظور به منوی File رفته و Save as را بزنید.

 

ps6-15

تنظیمات را مانند تصویر بالا اعمال کنید و سپس روی دکمه save کلیک کنید.

 

ps6-16

در پنجره ای که ظاهر می شود Image Compression را حتما روی LZW بگذارید. این نوع فشرده سازی علاوه بر اینکه باعث کاهش حجم فایل شما می شود، هیچ افت کیفیتی را هم موجب نمی شود. همچنین دقت کنید Discard Layers and Save a Copy انتخاب شده باشد. در پایان روی OK کلیک کنید.

فورمت PNG نیز یکی از فورمت های رایج در طراحی Interactive است. در این فورمت نیز همانند فورمت TIFF می توان تصاویر را به صورت Full Color و بدون افت کیفیت ذخیره کرد. همچنین این فورمت Transparency را پشتیبانی می کند. برای ذخیره فایل در این فورمت به منوی فایل بروید و save as را انتخاب کنید:

ps6-17

 

نوع فایل را روی PNG بگذارید. دقت کنید که خود به خود Layers غیر فعال شده و As a Copy تیک خورده است و غیر قابل تغییر است. حال Save را بزنید.

 

ps6-17-1

در کادر ظاهر شده از قسمت Compression گزینه Smallest را انتخاب و از قسمت Interlace گزینه None را انتخاب و در نهایت OK کنید.

 

یکی از ویژگی های جدید در فتوشاپ نسخه CS6 ویژگی Background Saving است. با این قابلیت وقتی شما یک فایل بزرگ را save می کنید ممکن است مجبور شوید زمان زیادی منتظر اتمام این پروسه بمانید. در نسخه های قبلی شما باید منتظر اتمام پروسه می ماندید ولی در این نسخه از فتوشاپ شما همزمان با save کردن می توانید به کار خود ادامه دهید و حتی می توانید به فایل دیگری بروید و تغییرات ایجاد کنید.

 

آخرین فورمتی که به بررسی آن می پردازیم فورمت JPEG است. با این فورمت تحت هیچ شرایطی نمی توان لایه ها را ذخیره کرد. همچنین Transparency در این فورمت وجود ندارد. این فورمت همیشه با فشرده سازی تخریبی همراه است به این معنی که شما نمی توانید از یک تصویر یک نسخه JPEG بدون افت کیفیت تولید کنید. اما کاربرد این نوع فورمت که بسیار هم رایج است کاهش حجم فایل هاست. به مثال زیر دقت کنید.

به طور مثال یک فایل PSD در حالتی که Maximize Compatibility غیر فعال است ۱۸۰ مگابایت حجم دارد. پس از ذخیره آن به صورت تک لایه در فورمت PNG یا TIFF حجم آن به ۷۰ مگابایت می رسد و پس از تبدیل آن به JPEG با حداقل فشرده سازی (کیفیت ۱۲) حجم آن به حدود ۳۰ مگابایت می رسد. و اگر فشرده سازی را به بیشترین حد ممکن برسانیم حجم فایل به ۱.۳ مگابایت می رسد. که البته باعث افت شدید کیفیت می شود.

برای ذخیره فایل در این فورمت به منوی File رفته save as را انتخاب کنید:

 

ps6-18

 

نوع فایل را روی JPEG تنظیم کنید. مشاهده می کنید تنظیمات غیر فعال شده و گزینه لایه ها نیز خاموش و As a Copy  فعال است. سپس روی save کلیک کنید.

 

ps6-19

پیشنهاد من این است که همیشه تصاویر را با کیفیت بالا یا همان ۱۲ ذخیره کنید. از قسمت تنظیمات نیز گزینه Baseline Optimized را انتخاب کنید. مشاهده می کنید حجم فایل در حدود ۲۷.۲ مگابایت خواهد شد. در نهایت روی OK کلیک کنید.

به این ترتیب به پایان درس ششم با عنوان ذخیره سازی فایل ها در فتوشاپ رسیدیم.